Ко ќе ве видам излезени у град ко за на свадба очекувам секој момент да дојдат свирачите и да тргаме по невестата!

Аристократијата не се сонча

Бледиот тен бил статусен симбол

На голема врата се враќа бледиот тен како тивок луксуз, негуван и порцелански тен дури и за време на летото. Тешко се  одржува, но ќе приметите на пазарот се повеќе козметички производи за избелување на тенот кои мора да ги користите по препорачаниот начин. Креми со заштитен фактор 50 и сенка е тоа што ви треба за почеток. Некои луѓе сакаат многу да се сончаат и да се вратат црни од одмор, додека други сакаат да го задржат бледиот тен. Тоа што никој нејќе е да изгори и да поцрвене. Но, и сончањето си има своја приказна. Темниот тен ретко кога бил во мода, напротив, темниот тен се поврзувал со пониските слоеви од општеството. Трендот на сончање во лето може да се поврзе со различни историски и културни фактори. Еве некои од нив:

Статус и привилегии: Во историјата, белата кожа се сметала за знак на статус и привилегии. Луѓето од високите социјални класи, како аристократите, често биле изолирани од сонцето поради своите занимања и начин на живот. Сончањето било поврзано со работничката класа која работела на отворено и имала темна кожа од изложувањето на сонцето. Затоа, бледиот тен станал знак на тоа дека некој не мора да работи на отворено и има доволно време и ресурси за да се наоѓа во затворен простор или да патува на места каде сонцето не е така силно.

Идеал на убавина: Во одредени периоди на историјата, белата кожа се сметала за идеал на убавина. Во Европа, посебно во Викторијанската ера, белата и нежна кожа била симбол на женственост и финост. Жените од аристократското опкружување биле подложни на модни трендови кои ги поставувале како контраст на темнокожите луѓе, на пример, на корабите што патувале од колониите.

Здравје и безбедност: Како напреднува медицината така сонцето се поврзува со различни здравствени и безбедносни аспекти. Изложувањето на сонце може да предизвика различни здравствени проблеми, како што се прегореност, стареење на кожата и разни болести..

Овие фактори, заедно со културните и модните тенденции на одредени периоди, придонесоа кон трендот на сончање и задржувањето на бел тен во аристократската класа. Додека работничката класа била изложена на сонцето поради работата на отворено, аристократијата се обидувала да избегне сончање и да ги задржи своите бледи тенови. Ваквите трендови се менуваале со текот на времето и промените во културата и модата, денес некои луѓе сакаат да се сончаат некои сакаат да го задржат белиот тен. Во двата случаи мора да се користат високи заштити од сонце бидејќи сонцето пробива и под чадор.