-За колку ќе си готова? Сега е 8. -За пола саат, во 10 биди доле

Глупи митови за нега на кожа

И вистината за истите

За кожата и негата на кожата има многу митови кои постојат во различни култури и области на светот. Некои од најпознатите и најшироко распространети митови:

Мит: Пиење многу вода ја хидрира кожата. Вистина: Иако хидратацијата е важна за здравата кожа, само пиењето на големи количини вода не дава директно влијание на хидратацијата на кожата. Хидратацијата на кожата се постигнува со нанесување на хидратантни креми и лосиони на кожата. За подобра хидратација можете да користите и бустер, се користи 10 дена па потоа се одржува 2-3 пати неделно. Одличен Madara бустер ќе најдете на Митра  

Мит: Тоа што го користите на кожата го пречистува вашиот организам. Вистина: Хемиските состојки во производите за нега на кожата деликатно го прочистуваат само внатрешниот дел на кожата. Тие не проникнуваат длабоко во ткивото на кожата и не влијаат на внатрешните органи на организмот. За добро прочистување можете да користите детокс крема.  Витамините C и E се моќни антиоксиданси, превенираат настанување на флеки и пеги и ги коригираат постоечките и го подобруваат сјајот на кожата. Ви ја препорачувам Uriage age Protect 

Мит: Маската со лимон ја избелува кожата. Вистина: Многу е модерно да се има многу бел порцелански тен. Лимонот содржи киселина која може да ја иритира и оштети кожата. Користењето на лимонов сок како дел од маска за избелување може да доведе до појава на флеки и оштетување на кожата.  Избелувањето на кожата е деликатен процес, мора да користите проверени и сигурни производи како не би направиле проблем. Една од подобрите креми е ноќната на Sixth Sense 

 

Мит: Сончевите зраци најдобро ја негуваат кожата. Вистина: Изложувањето на сонце без соодветна заштита може да предизвика штетни последици на кожата, вклучувајќи изгореност, прерано стареење и зголемување на ризикот од кожен канцер. Затоа е важно да  користите соодветен заштитен крем и да избегнувате интензивно изложување на сонце.

Мит: На кожа со потемен тен не и треба заштита од сонце. Вистина: Сите типови кожа треба да се заштитуваат од штетните ефекти на сонцето. УВ-зраците можат да причинат штета на кожата, независно од бојата на кожата. За оние кои сакаат многу да поцрнат може да го користат маслото за сончање со висока заштита кое ќе им помогне да го добијат тенот, а ќе им ја заштити кожата. Black up е тоа што ќе ви го препорачам, квалтетна колекција со многу нормална цена

Мит: Најдобро се црнее со маслинов зејтин. Ина: Дали озбилно се мачкате со маслинов зејтин? Вистина: Мачкањето на маслинов зејтин за сончање може да има неколку потенцијални штетни последици на кожата. Нема доволно заштита од сонцето: Маслиновиот зејтин не пружа доволна заштита од штетните УВ-зраци на сонцето. Сонцевите зраци можат да причинат преголема експозиција на УВ-зраци на кожата, што може да доведе до изгорена кожа, сончеви пеги, прерано стареење на кожата и зголемен ризик од кожен канцер. Иритација на кожата: Некои луѓе можат да имаат чувствителна кожа која може да реагира на маслиновиот зејтин. Може да се појават различни форми на кожна иритација, како што се црвенило, сврбеж, осип или алергиски реакции. Запушување на порите: Маслиновиот зејтин може да биде премногу масен и тешко се апсорбира од кожата. Ако го нанесете на кожата пред сончање, може да ја запуши порите и да предизвика појава на акни и митесери.

За да се заштитите од штетните ефекти на сонцето и да го одржите здравјето на вашата кожа, е најдобро да користите соодветен сунчев заштитен крем со одговарачки заштитен фактор (SPF) заштита. Овие креми се специјално формулирани да го филтрираат и апсорбираат штетните УВ-зраци, што го намалува ризикот од сончеви пеги, изгорена кожа и други штетни ефекти од сонцето.

Ова се само некои од распространетите митови за нега на кожата. Важно е да бидете информирани и да користите научно потврдени методи за нега на вашата кожа како и квалитетни креми и производи за нега.