Тој шо рекол “Дијамантот е најдобар пријател на девојките” не чул за чоколада изгледа!

Каде со овој фустан, девојче

Новиот изглед на Диор

Првата ревија на модниот креатор Кристијан Диор, која се одржала во 1947 година, има екстремна важност во историјата на модата и е позната како “Новиот изглед” (New Look).

На 12 февруари 1947 година, Кристијан Диор ја презентирал својата првата модна колекција во својот салон во Париз. Оваа ревија наишла на восхит, модните критичари биле воодушевени од оваа модна револуција. Но, имало и такви кои мислеле дека фустаните се џабе фрлен материјал и дека треба да се штеди во тој поствоен период. До толку биле гневни што дури и нападнале модел на Диор и ѝ ја кинеле облеката на познатата улица Лепик.

1947, RUE LEPIC

Во “Новиот изглед”  Диор наметнал:

  • Женственост: Колекцијата ги нагласувала женските облини, со висок струк, тесни стегнати ремени, тесни фустански крагни и длабоки деколтеа.
  • Луксузни материјали: Диор користел висококвалитетни материјали, како свила, тафта и кашмир, што придавало на облеката чувство на рафинираност и луксуз.
  • Фустански крагни: Модните трендови на тој период, кои биле под влијание од воената облека, биле со строги и широки линии. Диор наметнал женствени и меки линии, длабоки деколтеа и пократки крагни.
  • Полни и богати фустани со постави: Сите фустани биле исклучително широки и полни, што било контраст кон припиениот стил на воената облека што претходно бил популарен.

“Новиот изглед” на Диор имал значајно влијание врз модната индустрија и долги години останал важен дел од модниот канон. Со оваа ревија, Кристијан Диор се истакнал како иноватор во модната индустрија и ја вратил женственоста и луксузот во облеката по време на тешките поствоени години.