1000 зошто 1000 ај ќе праиме муабет деноиве

Нас со пеги не викаа Пипи

И не си ги сакавме

Пегите на лицето можат да се јават поради повеќе фактори. Еден од главните фактори е генетиката. Ако некој од родителите има пеги, постои голема веројатност децата да ги наследат. Други причини за појава на пеги можат да бидат изложеност на сонце и генетски фактори. Сончевите пеги, познати и како фрекли, се обично помали, светли и се јавуваат на луцето, ракавите и други делови на телото кои се изложени на сонце. Овие пеги се повеќе видливи кога се изложени на сонце или кога кожата е сончaна. Генетските фактори исто така можат да влијаат на појавата на пеги. Некои луѓе имаат повеќе активност на меланин во кожата, што резултира во појава на пеги. Меланинот е пигмент кој дава боја на кожата, косата и очите, и неговата концентрација може да варира од личност до личност.

Важно е да се напомене дека пегите обично се безопасни и не претставуваат проблем за здравјето. Меѓутоа, ако забележите необични промени кај пегите или се појават нови малку чудни пеги, најдобро да се консултирате со дерматолог.

Пегите може да се избелуваат со креми ама тоа не е трајно. Освен што најверојатно ве викале Пипи и во тинејџерските денови сте пробувале да ги покривате со пудра, секако неуспешно, пегите всушност се убави.

Во 18-тиот век, пегите на лицето биле моден тренд и добиле популарност во одредени делови од Европа. Луѓето без природни пеги почнале да ги цртаат со помош на шминка. Ова било дел од широката модна култура која се развивала во тоа време, каде модата и убавината имале значаен статус. За постигнување на пеги, луѓето цртале мали точки или флекици во светли бои, како светло кафе, карамел или беж, на делови од лицето, најчесто на образите или носот. Ова им давало посјаен изглед со нежна и младешка аура.

Природните пеги на лицето биле во врвот на популарноста, сметани за симбол на младост и природна убавина. Луѓето без пеги сакале да ги имаат и се обидувале да ги поседуваат истите со помош на шминка. Ова било дел од општиот моден и козметички тренд во тоа време, каде истакнувањето на нежноста и природноста биле во центарот на вниманието. До пред извесно време модата не ги истакнуваше толку многу, но сега луѓето повторно почнаа да си цртаат пеги. Некои ги цртаат со кна, што е многу ризично за тоа како ќе испаднат бидејќи нема бришење одма. Некои ги цртаа со фарба за коса, исто така ризично и малце глупо. И потоа излегоа овие што се бават со шминкање и рекоа чекајте, ќе ви покажеме ние како се прави тоа. И еве