Секој ден наоѓам време да им кажам на моите најблиски дека ги сакам пошо луѓето треба да знаат на шо се!

Ако си стварно богат постои пијачка за тебе

Саке е традиционален јапонски алкохолен пијалок кој се добива со ферментација на ориз. Иако често се нарекува „оризово вино“, процесот на производство на саке е поблизок до оној на пивото, бидејќи скробот од оризот прво се претвора во шеќер, а потоа шеќерот се ферментира во алкохол. Вклучува специјално обработен ориз, вода, квасец и мувла (Aspergillus oryzae), која помага во разградување на скробот во шеќер. Обично содржи 12-16% алкохол, што е помалку од жестоките пијалаци, но повеќе од виното или пивото. Се служи на различни температури – ладно, на собна температура или топло, зависно од видот на сакето и сезоната. Саке се произведува во Јапонија повеќе од 1000 години и има важна улога во традиционалните јапонски обреди и култура.

Саке се класифицира според начинот на обработка на оризот:

  • Џунмаи (純米): Направен само од ориз, вода, квасец и који, без додаток на алкохол.
  • Даиѓинџо (大吟醸): Префинет вид на саке каде оризот е многу полиран (до 50% или помалку од оригиналната големина).
  • Гинџо (吟醸): Полу-префинет, со полирање околу 60%.
  • Хонджоџо (本醸造): Вклучува мала количина додаден алкохол за подобрување на вкусот.

Асахи Шузо (Asahi Shuzo Co., Ltd.) е позната јапонска пивара со седиште во Јамагучи во Јапонија, која стои зад брендираното саке Дасај (Dassai). Тие се специјализирани за производство на џунмаи даиѓинџо (Junmai Daiginjo) саке, кое е едно од најпрефинетите и највисококвалитетни видови на саке. Брендот Дасај е еден од најпознатите јапонски саке брендови во светот. Нивното саке е особено популарно меѓу познавачите во Јапонија, како и во странство, особено во САД, Европа и Кина.

Асахи Шузо успева да комбинира традиционално занаетчиство со модерен пристап и Акопланира да направи „вселенско саке“ на Меѓународната вселенска станица (ISS). Тие ќе го спроведат овој експеримент во јапонскиот модул „Kibo“ на ISS во 2025 година. Процесот вклучува испраќање на суровини како ориз „Yamada Nishiki“, квасец и вода во вселената за да се започне ферментацијата во микрогравитација, што е прв ваков обид во историјата.

Откако ќе се врати на Земјата, ќе се создаде единствено шише од 100 милилитри, наречено „Dassai Moon – Space Brew“, кое ќе се продава по 100 милиони јени (приближно 500.000 американски долари). Средствата од продажбата ќе бидат донирани за идните јапонски вселенски проекти, што ја прави иницијативата значајна и во научна и во културна смисла​. Целта на овој проект е да се истражи како микрогравитацијата влијае врз процесот на ферментација на саке, додека долгорочната визија вклучува евентуално производство на саке на Месечината, користејќи лунарна вода и ориз​.