Сте приметиле дека зборот доживотно е составен од до+животно или само јас приметувам такви работи у матично на сред церемонија?

Исхрана на пеколов

Ако воопшто имате апетит

На многу топло време, најбитно е да го задржите своето тело хидрирано и да се храните со лесна, освежувачка и храна која нема да го претовари вашиот дигестивен систем како на пример:

Свежо овошје и зеленчук: Јаболка, круши, дињи, ананас, краставици, домати, зелена салата и други свежи овошја и зеленчук ќе ви обезбедат витамини и минерали и ќе ве хидрираат.

Летни салати: Пригответе свежи салати со тиквички, зелена салата, краставици, домати, сусам и сл. Избегнувајте премногу тежок дресинг и обидете се за лесни, освежувачки варијанти.

Сладолед и замрзнати десерти: Овие деликатеси се одлични за намалување на топлината и за уживање во сладок вкус. Бидете разумни со количината поради шеќерот и калориите.

Јогурт и свежи сирења: Јогуртот е богат со пробиотици, што е одлично за вашиот дигестивен систем, а свежите сирења како фета и моцарела се вкусни и хранливи додатоци.

Црн леб: Обидете се да го замените обичниот бел леб со црн леб, бидејќи тој е поголем извор на витамини и минерали.

Вода: И на крај, не заборавајте да пиете доволно вода. Топлото време предизвикува дополнително искористување на влагата, па е важно да останете хидрирани.

На многу топло време, се препорачува да се избегнува одредена храна и пијалоци кои може да го зголемат чувството на топлина, да предизвикаат дехидрација или да предизвикаат други негативни ефекти.

Тешка и масна храна: Храна богата со масти и тешка за дигестија може да го направи организмот да се чувствува уште потополо и да предизвика тегоби.

Алкохол: Алкохолните пијалоци може да предизвикаат дехидрација и дополнително да го загреат организмот.

Кофеин: Прекумерната консумација на кафеин може да доведе до дехидрација, особено на топло време.

Лута и пикантна храна: Лутата храна може да го зголеми чувството на топлина и да предизвика грчење на стомакот.

Држете се до свеж зеленчук и овошје и пијте многу течности.