Сите што палите контејнери да имате комшика под вас што пржи кромид на тераса!

Без шапка за сонце не си модерна

Симбол за стил

Историјата на носењето на шапки се простира низ вековите и се поврзува со заштитата од сонцето и модните трендови. Да направиме еден краток преглед на историјата на шапките за сонце:

Древноста: Шапките за сонце имале практична улога и биле користени од страна на различни култури во целиот свет. Во Египет и Месопотамија, сончевите шапки биле направени од памук или лен и ги штителе лицето и вратот од силните сончеви зраци. Во Кина и Јапонија, широките шапки со покривачи од слама биле популарни и штителе од сонцето.

Средниот век: Во Европа, шапките со широки ободи биле модерни и се носеле како дел од модата и статусната симболика. Жените носеле шапки со високи ободи и во поголем број случаи ги покривале целото лице. Мажите носеле широки шапки со пера и украси.

19 век: Шапките за сонце почнале да добиваат популарност во ерата на романтизмот. Жените носеле шапки со големи ободи и украси, со цел да ги заштитат лицето и вратот од силното сонце. Шапките станале и дел од модните аксесоари и прикажување на стил.

20 век: Во 1920-тите и 1930-тите години, шапките за сонце биле многу популарни и биле носени како дел од модерниот стил. Жените носеле шапки со високи ободи, пера, украси и шалови, додека мажите често носеле панамски шапки или федори.

Во 1950-тите и 1960-тите години, шапките за сонце го добиле новиот модерен изглед со шапки со округли ободи.

Современоста: Денес, носењето на шапки за сонце продолжува да биде популарно како моден аксесоар и заштита од сонцето. Различни стилови на шапки за сонце се достапни на пазарот, вклучувајќи ги панамски шапки, шешири, федори, капи и спортски шапки. Од материјалите се користат текстил, памук, синтетика и материјали со UPF (фактор на заштита од ултравиолетни зраци).

Иако главната функција на шапките за сонце е заштита од сонцето, тоа стана и моден израз и стилски додаток кој се носи во различни облици и контексти.