Некои луѓе може само да ти се фатат, а некои ни тоа

Мадам ду Бери, живот со интриги и влијание

Од сиромаштија до луксуз

Мадам ду Бери, родена како Жана Беку, била жена чие животно патување ги опишува бурните времиња на Франција од 18 век. Ова е периодот во кој живееле многу познати жени, Кралицата Шарлот во Англија, за љубителите на серии тоа е онаа кралица од Bridgerton, Катерина Велика една од најмоќните жени на светот која царува со Русија, Марија Антоанета контроверзната кралица на Франција, Мадам де Помпадур модна икона и моќна љубовница на Луј XV. 

Жана Беку е родена на 19 август 1743 година во Вокулер, Франција и пораснала во скромно семејство. Нејзиниот татко, веројатно фармер или домашен слуга, умрел кога таа била млада, оставајќи ја нејзината мајка да се бори да го издржува семејството. Како резултат на тоа, раните години на Жана биле обележани со сиромаштија и неизвесност. Сепак, Жана поседувала извонредна убавина и шарм, што подоцна ќе стане нејзино најголемо богатство. На возраст од петнаесет години, додека работела како шивачка и фризерка, го привлекла вниманието на Жан-Батист ду Бери, богат човек кој ќе го промени текот на нејзиниот живот. Ја земал за љубовница и и обезбедил живот во удобност и луксуз.

Убавината на Жана не останала незабележана, а наскоро нејзиното име стигнало до ушите на озлогласената Мадам де Помпадур, официјалната љубовница на кралот Луј XV. Кога сфатил дека Жана има голема привлечност за околината, Жан-Батист договорил Жана да се обучи во уметноста на префинетост, подготвувајќи ја да стане совршена куртизана и веројатно работела одреден период во бордел за богатата буржоазија. Жана толку многу станувала популарна што Жан-Батист морал да превземе нешто околу нејзиниот статус во општеството бидејќи планирал преку неа да влезе во Версај, па ја омажил со неговиот брат и така Жана Беку станува Мадам ду Бери. Сега веќе со статус, за нејзината амбиција немало пречка.

Во 1768 година животот на Жана доживеал драматичен пресврт кога нејзиниот љубовник ја претставил во дворот во Версај, каде што ќе стане миленичка на кралот Луј XV. Нејзината сјајна убавина и духовитост го маѓепсале остарениот монарх, што го натерало да ја остави својата претходна љубовница, Мадам де Помпадур, и да ја направи Жана негова официјална љубовница. Со поддршката и влијанието на Луј XV, Жана била официјално призната како омилена љубовница на кралот, позиција која доаѓа со огромна моќ и привилегија.

Како омилена љубовница, Жан ду Бери се препуштила на живот на екстраваганција и луксуз. Собрала големо богатство, стекнувајќи луксузни имоти и стекнувајќи импресивна колекција на накит и ликовна уметност. Таа стана покровител на уметноста, организирајќи раскошни забави и поддржувајќи истакнати уметници и интелектуалци од тоа време. Не ги заборавила ни своите пријатели кои и помогнале да стигне до дворот па им делела титули и им посредувала средби со моќни луѓе и трговски зделки.

И покрај нејзиниот раскошен начин на живот, Жана се соочила со голем презир и критики. Француската аристократија била навредена од нејзиното скромно потекло и недостатокот на благородна лоза, што довело до чести отфрлања и исклучувања од важни општествени настани. Многумина ја сметале за натрапник, недостојна за нејзината позиција во дворот. Кралицата Марија Антоанета не ја сакала Мадам ду Бери, одбивала да ја признае или да ја покани на настаните кои ги организирала. Оваа тензија меѓу двете жени станала симбол на растечкиот јаз меѓу монархијата и францускиот народ, бидејќи Марија Антоанета ја претставувала традиционалната аристократија, додека ду Бери бил симбол на подемот на буржоазијата.

И врската на Жана со Луј XV не била идеална. Здравјето на кралот се влошувало, а како што стареел, интересот за неговата омилена љубовница слабеел. Во 1774 година, Луј XV починал, оставајќи ја Жана ранлива на променливите бранови на политиката и новите лица на Версај.

Со воздигнувањето на Луј XVI и влијанието на неговата сопруга Марија Антоанета, почнале проблемите на Жана. Марија Антоанета активно работела за да го намали влијанието на Жана и да ја избрка од дворот. Во обид да ја врати наклонетоста, Жана склучила непромислени сојузи и се пуштила во политички интриги. Таа била протерана од Париз и нејзините имоти биле конфискувани, што довело до поинаков живот. Ја пратиле да живее во манастир со калуѓерки една година, потоа попуштиле па и дозволиле да дојде во Париз но да не се приближи до Версај. Во следните години имала уште две љубовни врски.

Во 1793 година, за време на Француската револуција, животот на Жана ду Бери дошол до трагичен крај. Обвинета за заговор против револуционерите, таа била уапсена и егзекутирана на гилотина, означувајќи го последното поглавје од нејзиниот контроверзен живот. Жана не сфаќала зошто е осудена и ги убедувала луѓето дека е невина, но веќе огорченоста на францускиот народ кон дворот и сите што живееле внатре во изобилство додека тие немале за леб земала голем замав и судот немал милост кон неа. До гилотината стигнала многу очајна, плачела и молела за уште неколку минути живот.

Животот на Мадам ду Бери е приказна за сиромашно девојче кое доаѓа до богатство, амбиции и опасности од живеење во општество консумирано од моќ и политика. Од нејзините скромни почетоци до нејзиното издигнување како омилена љубовница на кралот па до нејзиниот пад и трагичен крај, приказната на Жана Беку служи како предупредувачки потсетник за минливата природа на моќта и последиците од уживањето и прекумерноста.