Јас не вечерам касно туку доручкувам рано!!!

Реновирал подрум, нашол град

Подземна конструкција со огромна мрежа тунели

Деринкују е подземен град кој се наоѓа во регионот на Кападокија во Турција. Градот бил изграден во 7-тиот век пр.н.е. од страна на фригискиот народ, а потоа бил користен од страна на неколку различни цивилизации како место за заштита од непријателски напади. Проширен е и модифициран во времето на римската и византиска епоха. Овој подземен град има многу простории, станови, цркви, складишта, делови за сточарство, градини и систем за вентилација. Истражувачите претпоставуваат дека подземниот град бил изграден како мерка за одбрана и прикриен живот во времето на опасност. Овој подземен град е еден од најголемите и најдобро запазени подземни градови во регионот. Тој има длабочина од околу 85 метри и се состои од многу нивоа и тунели кои се простираат под земјата. Во градот се претпоставува дека имало околу 20 000 жители. Денес е дел од светското наследство на УНЕСКО.

Геолошките карактеристики на каменот со кој е градено покажуваат дека е многу мек, што значи античките градители биле многу внимателни при градењето на овие подземни простории за да обезбедат доволно сила за поддршка на колоните над подовите.  Подземниот град Деринкују е можеби едно од најголемите достигнувања во подземна конструкција со огромна мрежа тунели изграден совршено во однос на балансирање на материјалите.

Откривањето на подземниот град Деринкују се случило случајно во 1963 година кога некој локален фармер решил да го реновира подрумот и срушил некој ѕид па видел дека позади ѕидот има нешто како тунел.

Оттогаш, истражувачите и археолозите проучуваат и разбираат повеќе за овој впечатлив подземен комплекс, кој има длабока историја и се смета за еден од најголемите извори на информации за древната цивилизација во регионот.