Ако не глеаме исти серии не си одговараме. Просто е.

Ако луѓето се интимидираат од тебе, тоа е нивен проблем

Не можеш да им помогнеш

Дали се чувствувате дека некои луѓе се заплашени од вас или се чувствуваат малку стегнато околу вас, па затоа многумина се воздржуваат кога влегувате на работа или на семејни собири итн.? Ги интимидирате со нешто. Колку и да се обидувате да ги опуштите или да им покажете дека сакате да се дружите и дека не сте страшни, џабе. Не е до вас, до нив е. Што може да ги интимидира?

Самодовербата може да биде особина што некои поединци ја сметаат за интимидирачка. Ако зрачите со самоувереност и верувате во вашите способности, тоа може да ги натера другите да се чувствуваат несигурно или несоодветно во споредба со вас.

Високата интелигенција или знаење за одредена тема понекогаш може да ги заплаши другите. Ако поседувате силен интелектуален капацитет и без напор разбирате сложени концепти, некои поединци може да се чувствуваат инфериорно или непријатно во ваше присуство.

Достигнувањата и успехот можат да бидат интимидирачки. Без разлика дали се работи за професионални достигнувања, лични цели или финансиска стабилност, поединците кои постигнале значителен успех може да предизвикаат другите да се чувствуваат несоодветно од нивните достигнувања

Силната личност која има јасно чувство за себе понекогаш може да биде застрашувачка за попасивните поединци. Ако сте отворени, одлучни и не се плашите да ги изразите своите мислења или емоции, тоа може да создаде чувство на заплашување или нелагодност кај оние кои се порезервирани

Некои луѓе имаат исклучителни социјални вештини кои понекогаш можат да ги заплашат другите, особено ако се борат со интерперсонални интеракции. Ако без напор се движите низ социјалните ситуации, поседувате силни комуникациски способности и без напор се поврзувате со другите, тоа може да направи некои луѓе да се чувствуваат интимидирани од вас

Интимидацијата може да има различни причини и потекнува од различни фактори. Луѓето со ниска самодоверба и самоперцепција често се склони на интимидација. Тие можеби се чувствуваат несигурни за своите способности и вредности, што ги прави подложни на влијанието на другите. Кога луѓето се плашат или се нерешителни, може лесно да се интимидираат фокусирајќи се на своите слаби точки. Ако некој бил подложен на интимидација во детството и немал соодветна родителска поддршка, тоа може да остави траен ефект на нивната самоперцепција и способност за изразување.