Ја нема таа пара што не можам да ја потрошам за пола саат

Моќта на SPF

Заштити ја кожата

SPF (фактор за заштита од сонце) е мерка за тоа колку добро кремот за сончање може да ја заштити вашата кожа од УВБ зраците, зраци кои предизвикуваат изгореници и оштетување на кожата. SPF покажува колку време ќе ѝ треба на вашата кожа да изгори кога е изложена на сончева светлина додека носите крема за сончање, во споредба со тоа колку долго би било потребно без никаква заштита. На пример, ако се потребни 20 минути за да гори вашата кожа без никаква заштита, крема за сончање со заштитен фактор 30 теоретски ќе ја заштити вашата кожа 30 пати повеќе.

Кремот за сончање со висок заштитен фактор може значително да го намали ризикот од оштетување на кожата и рак на кожата предизвикан од УВ зрачењето. Затоа, од клучно значење е да користите крема за сончање со соодветно ниво SPF врз основа на типот на вашата кожа и количината на изложеност на сонце што ќе ја добиете. Американската академија за дерматологија препорачува користење на крема за сончање со широк спектар со заштитен фактор 30 или повисока, повторно нанесување на секои два часа или еднаш после пливање или потење. Дополнително, носењето заштитна облека, барањето сенка за време на најголемите сончеви часови и избегнувањето на сончање во затворени простории се други ефективни начини за заштита на вашата кожа од УВ зрачење.