Пазете кому му давате втора шанса! Ако те остаил дека те фатил со друг има шанси пак да те остаи. Луѓето не се мењаваат!!!

Психопатите покажуваат симптоми

Иако се навидум нормални

Психопатите се поединци кои покажуваат постојан модел на непочитување на правата и чувствата на другите. Им недостига емпатија и каење за своите постапки и често се впуштаат во однесување кое е штетно, па дури и опасно за другите. Психопатијата се смета за растројство на личноста и се проценува дека влијае на приближно 1% од општата популација. Една од дефинирачките карактеристики на психопатијата е недостатокот на емпатија. Психопатите не можат да ги искусат емоциите на другите и се рамнодушни кон страдањето на другите. Тие можат да се вклучат во однесување кое е манипулативно, па дури и сурово, често без чувство на вина или каење. Ова може да доведе до непочитување на безбедноста и благосостојбата на другите, бидејќи психопатите може да се вклучат во ризично или незаконско однесување без оглед на последиците.

Психопатите може да покажат и површен шарм и харизма што им овозможува да манипулираат со другите. Тие можат да бидат вешти во читање социјални знаци и прикажување на начин што е привлечен за другите, но овој шарм често се користи за да ги унапредат сопствените цели наместо да градат вистински односи. Тие исто така може да бидат вешти да лажат или да прикажуваат лажна слика за себе со цел да стекнат доверба или да избегнат откривање.

И покрај популарната перцепција за психопатите како насилни криминалци, не сите психопати се впуштаат во отворено криминално однесување. Многу психопати може да ги задржат работните места, да одржуваат врски и да изгледаат како функционални членови на општеството. Сепак, нивниот недостаток на емпатија и непочитување на правата на другите сè уште може да предизвика значителна штета на оние околу нив. Tретманот за психопатија е често тежок, бидејќи психопатите може да бидат отпорни на терапија или дури може да ја користат терапијата како начин за понатамошна манипулација со другите. Сепак, некои терапевтски пристапи, како што се когнитивно-бихејвиоралната терапија и дијалектичката бихејвиорална терапија, покажаа ветување во лекувањето на некои од симптомите поврзани со психопатија. Важно е да се напомене дека не сите поединци кои покажуваат асоцијални или нарцисоидни особини се психопати, и дека психопатијата е сложена и контроверзна дијагноза. Исто така, важно е да се запамети дека индивидуите со психопатски особини сè уште се одговорни за своите постапки и дека нивното однесување може да има реални и трајни последици за оние околу нив.

Може да биде тешко да се дијагностицира психопат, бидејќи тие можат да бидат многу вешти во прикажувањето на шармантна и привлечна фасада на надворешниот свет. Сепак, постојат некои знаци кои може да укажуваат на тоа дека некој е психопат:

Недостаток на емпатија: Психопатите не можат да ги искусат емоциите на другите и може да изгледаат рамнодушни кон страдањето на другите. Тие исто така може да покажат недостаток на каење за своите постапки.

Површен шарм: Психопатите можат да бидат многу шармантни и харизматични, но овој шарм често се користи за манипулирање со другите, наместо за градење вистински односи.

Грандиозност: Психопатите може да имаат надуено чувство за самобитност и може да веруваат дека се над правилата што важат за другите.

Манипулација: Психопатите можеби се вешти во лажење и може да прикажуваат лажна слика за себе со цел да стекнат доверба или да избегнат откривање.

Импулсивност: Психопатите може да се вклучат во ризично или импулсивно однесување без оглед на последиците.

Агресивност: Психопатите може да бидат склони кон агресивно или насилно однесување, особено кога се чувствуваат загрозени или предизвикани.

Недостаток на одговорност: Психопатите може да ги обвинат другите за нивните проблеми и може да одбијат да преземат одговорност за своите постапки.

Важно е да се запамети дека не секој што ги покажува овие особини е психопат и дека дијагнозата на психопатија треба да ја постави само квалификуван професионалец за ментално здравје.

Постојат многу филмови во кои има психопатски ликови:

„American Psycho“ (2000): Темна комедија-драма за богат, нарцисоиден инвестициски банкар по име Патрик Бејтмен, кој се спушта во лудило и станува брутален сериски убиец.

„The Silence of the Lambs“ (1991): Класичен трилер за агентката на ФБИ, Кларис Старлинг, која бара помош од затворениот сериски убиец Ханибал Лектор за да фати друг сериски убиец на слобода.

„No Country for Old Men“ (2007): Криминален трилер за психопатскиот платен убиец по име Антон Чигурх, кој убива додека го гони шериф во руралните делови на Тексас.

„Gone Girl“ (2014): Психолошки трилер за жена која исчезнува на петтата годишнина од бракот, а нејзиниот сопруг станува главен осомничен.

„Joker“ (2019): Драмски филм за потеклото на иконскиот негативец на Бетмен, Џокерот, кој се спушта во лудило откако ќе биде маргинализиран и малтретиран од општеството.

„Natural Born Killers“ (1994): Сатиричен криминалистички филм за пар љубовници кои тргнуваат во убиствена мисија низ американскиот југозапад.

Но, филмовите се фикција и не сите портрети на психопати во филмовите се точни или реални. Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за психопатијата, може да биде корисно да се консултирате со реномирани извори на информации како што се книги, академски списанија или документарни филмови.

Постојат неколку документарни филмови кои ја истражуваат темата на психопатија, вклучувајќи:

„Psychopath Night“ (2013): Британски документарец кој ги истражува карактеристиките и однесувањето на психопатите преку интервјуа со истражувачи и поединци кои се сретнале со психопати.

„I Am a Psychopath“ (2014): Документарец кој прикажува интервјуа со поединци на кои им е дијагностицирана психопати ja, како и професионалци за ментално здравје кои се специјализирани за третман на психопатија.

„The Psychopath Next Door“ (2013): Документарен филм кој ја испитува распространетоста на психопатијата во општеството и предизвиците за идентификување и лекување на психопатски поединци.

„The Corporation“ (2003): Документарен филм кој го истражува концептот на корпорацијата како психопатска ентитет и влијанието што тоа го има врз општеството.

„Confessions of a Superhero“ (2007): Документарец кој профилира неколку поединци кои се облекуваат како суперхерои и ги забавуваат туристите во Холивуд, вклучително и човек кој покажува психопатски особини.

Овие документарни филмови нудат подетален поглед на темата психопатија и може да бидат корисни за оние кои се заинтересирани да дознаат повеќе за оваа состојба. Важно е да се запамети дека психопатијата е сложена и контроверзна дијагноза и дека приказот на психопатијата во документарните филмови можеби не е секогаш точен или репрезентативен за сите поединци со психопатски особини.