Од алтернативна медицина признавам само да ме баци да ми помине!

Раскинавте? Па што?

Посветете време на себе

Периодот после врската може да биде тежок и болен, но неопходно е за вашата емоционална благосостојба и личен раст да посветите некое време на себе. Еве неколку чекори што може да ви помогнат да продолжите понатаму:

Дозволете си да тагувате: Во ред е да се чувствувате тажни и да жалите за загубата на врската. Исто така сосема во ред е да си викате дека сте изгубиле време на погрешна личност. Дајте си дозвола да ги почувствувате вашите емоции и да ја признаете болката низ која поминувате.

Прекинете го контактот: Тоа останување другари после раскинување е возможно само ако и двајцата немате емоции еден за друг и сте прекинале за доброто на двајцата. Но, обично не е така и едниот секогаш останува во контакт со надеж дека нешто ќе се смени и пак ќе се обнови врската и тоа е најглупото нешто што можеш да си го напраиш на себе. Продолжувањето на комуникацијата со поранешниот партнер може да го продолжи процесот на заздравување и да го отежне продолжувањето понатаму. Размислете да прекинете секаква комуникација со нив на некое време.

Фокусирајте се на грижата за себе: Грижете се за себе физички, ментално и емоционално. Вежбајте редовно, јадете здрава храна и вклучете се во активности кои ве прават среќни. Дружете се со пријателите и трудете се да мислите позитивно.

Побарајте поддршка: Обратете се до пријателите и членовите на семејството кои можат да обезбедат емоционална поддршка и разбирање во овој тежок период.

Следете ги вашите интереси: Најдете ново хоби или фокусирајте се на активност во која уживате. Само тоа не треба да биде јадење благо. Ова може да ви помогне да изградите чувство за цел и да ве одвлече од негативните мисли.

Учете од искуството: размислете за врската и идентификувајте што можете да научите од неа. Ова може да ви помогне да растете и да избегнете слични грешки во иднина. Детектирајте ги сите работи кои ги приметивте ама ги потиснавте, сетете се на сите работи преку кои поминавте и што преќутевте, а за што зборувавте. Извлечете поука од тоа дали и следниот пат би постапиле така или за некои работи би реагирале различно. Исклучете ги емоциите во оваа фаза и вклучете го разумот.

Запомнете дека продолжувањето по врската бара време и трпение. Бидете љубезни кон себе и преземајте ги работите ден за ден. Не паѓајте на искушението да се понижите и да се јавувате со плачење и молење. Ако нештото било добро, ќе сте биле среќни. Оставете простор да дојде некој кој ќе ве направи вистински среќни. И најважното, подобро сами отколку во лоша врска. Сакајте се себе.