Летаат хеликоптери над Скопје или попознато кај македонскиот народ “кузнае со шо не прскаат”

Тактиките на мрачната психологија

И по некој трик

Додека психологијата е проучување на човековото однесување и е концентрирано за нашите мисли, постапки и интеракции, терминот мрачна психологија е феномен со кој луѓето користат тактики на мотивација, убедување, манипулација и принуда за да го добијат она што го сакаат. Мрачната психологија се однесува на проучување и разбирање на манипулативните и штетните однесувања што ги користат поединците за да ги искористат, контролираат или влијаат врз другите за своја корист. Опфаќа различни психолошки техники и стратегии, честопати неетички, кои се користат за манипулирање и измамување на луѓето, притоа занемарувајќи ги нивните чувства. Мрачната психологија може да вклучува тактики како што се манипулација, измама, цедење на енергија, перење мозок и емоционална злоупотреба. Ги истражува помрачните аспекти на човечката психологија и однесување, со цел да ги открие основните механизми зад овие штетни дејства. Некои од тактиките се учат, но, најчесто, со ова се раѓаш. Едноставно постојат луѓе на кои природно и инстиктивно им доаѓа да ги користат. Тоа се опасни луѓе.

Нема многу информации за мрачната психологија на интернет и има малку научни истражувања од психолози за тоа. Но, се користи во реалниот живот. Проблемот е во тоа што е многу тешко да ги видите овие трикови кога се користат за вас, ги гледате отпосле. Сретнувате непозната личност која се чини дека е искрена и грижлива, кажувајќи ги работите кои се усогласени со вашиот внатрешен свет, практично ве мироризира, што ве тера да мислите дека таа личност е добра. На крајот се согласувате со нив или го правите она што тие ви препорачуваат да го направите. Продолжувате со денот не знаејќи дека сте измамени со еден од мрачните психолошки трикови. Мрачните психолошки тактики не бараат никаква натприродна моќ, тие се засноваат на психологија и се вртат во кругот на логиката. Не сите луѓе можат лесно да ги забележат мрачните тактики на психологијата бидејќи помалку луѓе донесуваат одлуки врз основа на логика. Луѓето кои донесуваат одлуки засновани на логика и критичко размислување не се лесно измамени. Повеќето од овие тактики ги таргетираат емоциите на луѓето. Но, ако критички размислувате пред да донесете одлука, некои работи нема да имаат смисла, што ќе ви даде јасно разбирање за тоа која е целта или намерата на другата личност. Целта или намерата е главната работа што треба да ја истакнете кога имате работа со мрачен корисник на психологија. Колку порано ја дознаете нивната главна цел, толку полесно ќе знаете кој трик и тактика ја користи личноста. Луѓето кои користат тактики на мрачна психологија не делуваат секогаш токсични, иако се. Може да ги доживеете како харизматични и емпатични личности заинтересирани за вас.

Љубовното бомбардирање е манипулативен трик за состаноци што го користат нарцисоидни поединци. Љубовното бомбардирање е една од најопасните тактики бидејќи ја искористува слабоста и природата на жртвата. Главно се користи во врски и пријателства, но ретко се гледа меѓу членовите на семејството. На една личност и даваат целосен восхит и прекумерно внимание, правејќи ја да се чувствува сакано и центар на нивниот свет, со главна цел да ја направат жртвата зависна од нивното внимание и валидизација. Повеќето жртви на љубовни бомбашки напади можат лесно да се манипулираат бидејќи не размислуваат двапати. Во повеќето насилни врски, корисникот и заповеда на жртвата да го прекине односот со пријателите, затоа што некој близок до жртвата може лесно да ги забележи овие манипулативни и навредливи трикови. Но, жртвата ќе биде заслепена од вистината, и кога ќе и се даде избор на која страна да оди, таа ќе оди со манипулативната страна мислејќи дека тоа е добрата страна.

Ghosting. Во природата на луѓето е едноставно да не сакаат или да оттурнуваат личност која покажува премногу внимание и интерес, додека покажуваат интерес за оние кои не се заинтересирани за нив. Гоустингот е втора фаза на љубовното бомбардирање и најчесто се користат заедно. Откако манипулаторот ќе покажете интерес за некого и ќе му посвети прекумерно внимание, ќе го замисли. Отсуството создава празнина кај жртвата, што ја тера да им недостига и да размислува многу за ликот, па жртвата ќе преземе акција да го бара манипулаторот. Колку е подлабока врската, толку е подлабок ефектот на гоустингот. Во некои случаи, жртвата станува зависна од личноста до точка каде што може да направи се само за да дојде до корисникот и да продолжи љубовното бомбардирање, иако бомбардирањето е кратка фаза од две три недели и таа никогаш не се повторува. Тоа е еден од опасните и ефективни мрачни психолошки трикови на кои секој треба да внимава на почетокот на врската.

Повлекување. Ова е многу блиску до емоционално одвојување, што е неможност или неподготвеност да се поврзете со други луѓе на емоционално ниво. Повлекувањето е здраво кога ќе сфатите дека имате работа со емоционален манипулатор. Но, тешко е ако ви го прави личноста од која очекувате да ви покаже љубов, наклонетост и грижа, а таа ве лади без никакво објаснување или јасна причина. Овој чин ја тера жртвата да го преиспита своето однесување (дури и ако е добро), терајќи ја да почне да се сомнева во своите постапки во врската. Повлекувањето се користи во комбинација со љубовното бомбардирање, кое е основа на секој манупулативен старт, но, не се користи во комбинација со гоустингот. Тоа се две различни тактики.

Љубовното бомбардирање, гоустингот и повлекувањето се фази на искористување и контролирање на личноста. Нарцисите, психопатите и социопатите ги знаат сите овие тактики и трикови, едноставно родени се со тоа и само низ животот ги унпредуваат овие таканаречени вештини. Иако на прв поглед се шармантни, интелигентни и кул, не се, тие можат да им го отежнат животот на другите.

Gaslight. Ова е најопасната тактика меѓу сите овие бидејќи ја тера жртвата да се сомнева во својот разум. За ова да го правиш треба да се родиш раасипан, ова не се учи. Гаслајтингот се користи во дискусии и расправии каде што манипулаторите го бранат своето гледиште со лажни факти. Но, со таргетирање на несигурностите на другата личност, што може да ја натера да ја преиспита својата гледна точка. Ова е нездрав трик кој е тешко да се открие. Бидете внимателни со личност која почнува да ви ги тригира несигурностите, тоа е прв знак дека нешто не е во ред.

Овие мрачни психолошки тактики се опасни и можат да го уништат животот на една личност, но постојат начини да избегнете да бидете плен на мрачни психолошки трикови и тактики. Читајте повеќе за психологијата и мрачната психологија, препознавањето е добар начин да се одбраните од корисниците на мрачната психологија. Подобрете го вашето критичко размислување. Критичкото размислување е многу важно во донесувањето одлуки во животот кои можат да ве направат имуни на сите овие трикови. Ако можете да го анализирате однесувањето и постапките на една личност кон вас, можете да забележите дали тие се искрени или само ве манипулираат за своите цели. Луѓето на кои им недостига критичко размислување и знаење за овие тактики лесно стануваат плен затоа што донесуваат одлуки врз основа на нивните чувства, игнорирајќи го она што го гледаат. Разговарајте за вашата збунетост со искрен пријател или уште подобро со терапевт. Ако сте премногу збунети и не можете да донесете јасна проценка, разговарајте за ова прашање со терапевт или искрен пријател за да добиете поинаква перцепција за проблемот. Внимавајте на знаците на манипулација, а потоа соочете се со нив. Не им верувајте на луѓето што лесно ги среќавате, веднаш се конектираат или покажуваат премногу интерес за вас дури чудно колку многу. Оставете ги филмовите за љубов на прв поглед, возрасни сте за тоа. Концентрирајте се на пристапот и опсесивноста. Ама немојте само да наоѓате маани кај личноста што ќе ја сретнете, никој не е совршен, ама не бидете премногу наивни кога ќе ја видите само добрата страна од нив, па ви делуваат совршени.