Читам некој текст “луѓето секој ден се глупираат”…луѓе, јас можам и ноќе тоа

И со манифестирањето да се припази

Позитивен став е супер ама со усул

Сигурно сте слушнале за манифестирање, сега тоа е многу популарно кај гуруата и лајфкоучерите во нивните обраќања. Генерално се работи за позитивно мислење, а позитивните мисли нé прават посреќни. Тоа е одприлика поентата ама психолозите предупредуваат да се внимава со манифестирањето.

Да одиме по ред, што е манифестирање? Процесот на манифестирање е чин на намерно внесување на нешто во вашиот живот со фокусирање на вашите мисли, емоции и постапки. Се заснова на законот за привлекување, кој вели дека сличното привлекува слично и дека со фокусирање на позитивни мисли и чувства, можете да привлечете позитивни искуства и можности во вашиот живот. Основните чекори на процесот на манифестирање се:

Поставете ја вашата намера: бидете јасни за тоа што сакате да манифестирате. Запишете го и визуелизирајте го како веќе да се случило.

Фокусирајте се на позитивните мисли и чувства: Користете афирмации, визуелизација и позитивен самоговор за да негувате позитивни мисли и чувства за она што сакате да го манифестирате.

Преземете инспирирана акција: преземете акција кон вашата цел и бидете отворени за можностите што ќе ви се појават.

Верувајте му на универзумот: Верувајте дека универзумот ќе ви го донесе она што ви треба во вистинско време и бидете отворени да го примите.

Опуштете се: Ослободете ја секоја приврзаност или очекување за исходот и верувајте дека ќе дојде до вас на најдобар можен начин.

Манифестирањето не е магичен трик и бара постојан напор и верба во себе и во универзумот. Останете позитивни и продолжете да работите кон вашите цели и ќе бидете изненадени колку многу можете да постигнете.

Е сега, има и друга страна. Експертите веруваат дека фокусирањето на манифестирањето всушност може повеќе да ни наштети отколку што помага. Верувањето дека имаме контрола над работите што не ги правиме, може да го смени нашиот начин на гледање на себе и на светот на нездрав начин. Обидот да се манифестира промена – и неуспехот – може да направи луѓето да се чувствуваат полошо. Тоа е особено точно за луѓето кои имаат тенденција да имаат повеќе негативни чувства и мисли, вклучувајќи ги и оние кои се борат со анксиозност, депресија или OCD. Психолошкиот термин „спој на мисли-дејство“ е многу сличен со концептот на манифестирање на промени. Тоа се однесува на верувањето дека мислите и постапките се поврзани и дека мислите можат да предизвикаат нештата да се случат. Истражувањата покажуваат дека спојувањето мисла-дејство е фактор на ризик за анксиозност, како и други прашања, вклучувајќи OCD, депресија, нарушувања во исхраната и психотични нарушувања. Всушност, некои експерти веруваат дека манифестационите однесувања и мисли може да предизвикаат ризик за ментално здравје дури и кај луѓе без претходна дијагноза.

Токсична позитивност:Обидот да останете позитивни цело време и да се фокусирате само на позитивни мисли може да ги поништи вашите вистински чувства, кои обично вклучуваат негативни емоции и мисли, како и позитивно размислување. Потиснувањето на болните или тешките чувства и мисли всушност доведува до зголемување на негативното размислување, што пак може да ги влоши или катализира проблемите со менталното здравје.

Самообвинување: Позитивната манифестација нè учи дека целосно контролираме што се случува во нашите животи. Затоа, ако се случи нешто лошо, тоа мора да биде наша вина. Ова едноставно не е вистина. Додека личната одговорност е реална, не можеме да контролираме се што ни се случува. И обвинувањето себеси за работи кои не функционираат онака како што сакавме, само нè прави да се чувствуваме полошо. Недостигот на самосочувство е поврзан со лошото ментално здравје.

Засилени симптоми на OCD: Манифестацијата и OCD се особено лоша комбинација. Истражувањата покажуваат дека луѓето со OCD имаат поголема веројатност да веруваат дека со негативни емоции и негативни мисли ќе се случи нешто негативно. Како резултат на тоа, тие користат ритуали и компулсивно однесување како начини да ги избегнат овие лоши работи.

Верување дека нашите мисли се вистина: Ако мислиме дека нè судат другите, дека никој не нè сака или дека секогаш ќе ни се случуваат лоши работи, законот на привлечност ни кажува дека овие работи се вистинити. Ова верување може да ја влоши социјалната анксиозност, депресијата или други проблеми со менталното здравје.

Поставување за неуспех: Законот за привлекување учи дека можеме да ги оствариме нашите желби и соништа без да преземеме конкретни и практични чекори за да стигнеме до таму. Ова магично размислување нè подготвува за неуспех и разочарување и може да придонесе за слаба самодоверба, што е основна причина за состојби на ментално здравје.

Нема ништо лошо во тоа да имате позитивен став и силни лични верувања за тоа што сакате во животот. Но, социјалните медиуми го однесоа концептот на позитивна манифестација до крајности, од општото до суперспецифичното. Покрај синдромот на среќна девојка, можете да најдете стотици видеа за други техники на манифестирање, како и одредени афирмации кои наводно ќе ги остварат вашите соништа. На TikTok, тинејџерките практикуваат еден вид манифестација наречена „скриптирање“, која вклучува запишување на желба повторно и повторно – на пример, симпатијата конечно да им испрати порака. Вистина е дека позитивното размислување може да им помогне на младите да се чувствуваат помоќни и пооптимисти. Сепак, концептот за манифестирање промени преку позитивни мисли има и вознемирувачка страна. Ако добрите работи не ни се случуваат и покрај нашите обиди да ги покажеме, дали тоа значи дека нашите мисли се „погрешни“? Што ако имаме застрашувачки мисли и понекогаш се фокусираме на најлошиот можен исход? Дали тоа значи дека ги остваруваме лошите работи?

Но, дали манифестирањето е реално? Одговорот, според научниците и експертите за ментално здравје, е не. Позитивната манифестација е она што е познато како псевдонаука – звучи малку како наука, но не е. Да, нашите мисли можат да го променат тоа како се чувствуваме и како се однесуваме, но тие не можат да контролираат што се случува надвор од нас.