Може не фарбам јајца ама за алишта сум махер!

Понекогаш ситници не вадат од такт

Ама не е страшно

Ви се случило да се извадите од такт за буквално ситна работа и не можете да си поверувате колку се изнервиравте? Сосема е во ред, се случува, веројатно сте преоптеретени со нешто. Но, можете да го избегнете тој стрес доколку сфатите од каде доаѓа. Еве неколку можни објаснувања:

Генерализирана анксиозност: Некои луѓе имаат тенденција да се грижат прекумерно за мали нешта поради генерализираната анксиозност. Ова може да биде резултат на генетика, животни искуства или комбинација од двете.

Претерано размислување (overthinking): Конечно, нервозата за мали нешта едноставно може да биде резултат на претерано размислување. Кога имаме многу време да размислиме за некое проблемче, можеме да го надуваме непропорционално и ќе се грижиме за тоа повеќе отколку што треба. Ако ова е случај со вас, обидете се да се одвлечете со други активности или потсетете се дека малите работи честопати не се толку важни како што изгледаат во моментот.

Перфекционизам: Друга причина зошто некој може да биде нервозен за мали нешта е затоа што има високи стандарди за себе и се плаши да прави грешки. Ова може да ги натера луѓето да се грижат за мали детали и да се чувствуваат вознемирени кога ќе добијат порака на која чувствуваат дека треба совршено да одговорат.

Страв од отфрлање: За некои луѓе, нервозата за мали нешта може да биде поврзана со страв од отфрлање или негативни повратни информации. Ако сте загрижени да не кажете погрешна работа или да не направите грешка, тоа може да биде затоа што се плашите дека другата личност ќе ве осуди негативно или ќе ве одбие.

Генерално, да се нервирате за мали нешта е вообичаено искуство, но може да се управува со самосвест и стратегии за намалување на анксиозноста. Доколку ви треба помош за справување со анксиозноста, консултирајте се со терапевт кој ќе знае правилно да ве насочи како да го решите овој проблем.